Tarihçe
Harran Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (HÜBTAM), başta üniversitemiz olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların araştırma geliştirme ve analiz faaliyetlerinde katkıda bulunmak üzere 2005 yılında kurulmuştur. İlk olarak Harran Üniversitesi Merkezi Laboratuvar (HÜMEL) adı altında Fen Edebiyat Fakültesi içerisinde başlayan HÜBTAM 2005 yılında Harran Üniversitesi bütçesinden Perkin Elmer marka ICP OES, Rigaku marka XRD, Waters marka HPLC cihazlarını alarak ilk faaliyetlerine başlamıştır. Daha sonra yine Harran Üniversitesi bütçesinden 2007 yılında Zeiss marka EVO 50 Model Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) alınarak faaliyete girmiştir. Sonraki yıllarda Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenen projeler ile ihtiyaç duyulan cihaz ve ekipmanlar temin eden HÜBTAM Agilent marka 400 MHz NMR cihazı ile Nitrosis marka Sıvı Azot Üretim Sistemi satın alarak hizmete sunmuştur. Prof. Dr. Nihat DİLSİZ tarafından hazırlanan projenin Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenmesiyle 27.04.2015 tarihinde yapılmaya başlanan yeni HÜBTAM binası 31.05.2016 tarihinde tamamlanmıştır. HÜBTAM yeni hizmet binasının açılışı 04.02.2017 tarihinde Kalkınma Bakanı Lütfü ELVAN’ın katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

Genel Tanıtım
4725 metrekare kapalı alana sahip olan HÜBTAM bünyesinde 18 adet laboratuvar, +4 ve -20 C derecelik soğuk odalar, akademik ve idari ofisler, teknik merkez ve depo alanları ve seminer salonu bulunmaktadır. HÜBTAM bünyesinde; İsot Araştırma, Süt Analiz, Hazırlık/Genel Kullanım, Biyoteknoloji, Hücre Kültür, Gıda Analiz,
Pamuk/Tekstil Araştırma, Toprak ve Su Analiz, Kromotografi, Termal Analiz, Spektroskopi, Görüntüleme, Karakterizasyon ve Elementel Analiz Laboratuvarı bulunmaktadır. Ayrıca Sıvı Azot Üretim Birimi ile Temizlik Ürünleri Üretim Birimine sahip olan merkezimizde, Mikrobiyoloji Laboratuvarı ile Dermatoloji ve Kozmetik Laboratuvarı kurulma çalışmaları devam etmektedir.

İleri düzeyde araştırma altyapılarını oluşturan HÜBTAM üniversite birimlerinin, kamu kuruluşlarının ve sanayinin uluslararası alanlarda rekabet gücünü artırmaya, akademik ve teknolojik bilgileri geliştirerek sürdürülebilir üniversite-sanayi işbirliğini sağlamaya çalışmaktadır. Başta bölgemiz olmak üzere ülke ekonomisine katkıda bulunan HÜBTAM uygulamalı araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürütmek misyonu ile farklı alanlarda sunduğu laboratuvar, Ar-Ge ve danışmanlık hizmetleri ile bölgemizde tek, ülkemizde ise en önemli merkezlerden biri olma vizyonu ile bölgemize ve ülkemize hizmet vermektedir. HÜBTAM bünyesindeki son teknolojik cihazlar ile üniversiteler, özel ve kamu kuruluşlarının ihtiyaç duydukları test, analiz ve ölçüm isteklerini karşılamaktadır.

Merkezimizde analiz başvuruları, hizmet alımı, stok bilgisi, numune kabul, cihaz kullanım randevu ve proforma süreçleri dijitalleştirilerek HÜBTAM LABSİS sistemi üzerinden hizmet vermektedir. Sistemin tamamen aktive edilmesinden sonra tüm analiz başvuruları, hizmet alımı, stok bilgisi, analiz sürecinin takibi, raporlama ve analiz sonuçlarının elde edilmesi gibi işlemler HÜBTAM LABSİS üzerinden gerçekleştirilmektedir.

ONLİNE ANALİZ/HİZMET

KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ